Barszcz biały na serwatce lub maślance

Barszcz biały na serwatce lub maślance

Barszcz biały i żurek to najpopularniejsze zupy polskie. Goszczą na naszym stole przede wszystkim w czasie świąt wielkanocnych. Doceniane są ich szczególne walory smakowe, ale też prostota wykonania. Istnieje mnóstwo przepisów na gotowanie barszczu białego. Większość z nich zakłada wykorzystanie przede wszystkim zakwasu i przypraw. Nic zatem dziwnego, że wielu osobom barszcz biały gotowany na serwatce lub maślance wydaje się dziwnym pomysłem. Warto jednak spróbować zmienić nawyki, ponieważ dzięki wprowadzonym innowacjom potrawa zyska nowego, niepowtarzalnego smaku.

Serwatka i maślanka nie wpływają na zmianę wyglądu zupy, ani nie zaburzają jej smaku. Dzięki nim jest zachowana odpowiednia kwaśność i zapach.

Przepis na barszcz biały gotowany z serwatką jest bardzo prosty. Do garnka z wodą należy włożyć surową białą kiełbasę i wędzony boczek (możemy użyć innych wędzonych produktów: kości, żeberek, szynki), liść laurowy, marchew, pietruszkę, seler – taki wywar gotować przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy białą kiełbaskę, a do zupy dokładamy ziele angielskie, zmiażdżony czosnek i 2-3 szklanki serwatki lub maślanki. To wszystko gotujemy przez kolejne 20 minut, a następnie odcedzamy. Po oddzieleniu warzyw, pozostały czysty wywar stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy. Ostatnim etapem gotowania jest doprawianie do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną, wsypać majeranek, posolić, popieprzyć. Niektórzy, by podkreślić walory smakowe dodają także smażonej na oleju cebulki i wędzonki. Przygotowany w ten sposób świąteczny barszcz możemy podawać z białą kiełbaską, pokrojoną w paski wędzonką lub z jajkiem ugotowanym na twardo. Większość smakoszy uznaje, że zupa na serwatce lub maślance jest nawet lepsza i bardziej wyrazista. Jeśli chcemy, by była ona bardziej treściwej możemy dodać do niej ziemniaków lub z razowym chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *