Bigos dla początkujących

Bigos dla początkujących

Bigos to smaczne danie, ale nie wszyscy potrafią go zrobić. Okazuje się, że jest przepis, który gwarantuje udaną potrawę. To bigos, który posmakuje każdemu i uda się również początkującym kucharzom.

Składniki:

  • 2kg kapusty kiszonej,
  • 2-3 szklanki wody,
  • 4 kiełbasy,
  • 1-1,5kg żeberek,
  • 4 kości wędzone,
  • 250g boczku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • przyprawa do bigosu,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250g pieczarek,
  • garść majeranku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę intensywnie opłukać wodą i pokroić, tak by się nie ciągnęła podczas jedzenia. Włożyć do garnka, a do niej kości, żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą i w ten sposób gotować około 1 godzinę. W tym czasie podsmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, boczek i pieczarki. Po upływie wspomnianego czasu, wyjąć żeberka i kości z kapusty, oskubać mięso i włożyć je ponownie do kapusty, ale już bez kości. Dodać też zawartość patelni – cebulę, boczek, kiełbasę, pieczarki. Do tego przyprawę do bigosu i dalej dusić. Pod sam koniec przyprawić majerankiem, pieprzem i koncentratem.

Tak przygotowany bigos jest już gotowy do podania.
Zobacz również inne porady dotyczące tego jak ugotować bigos:
https://www.przepisy.pl/blog/jak-ugotowac-bigos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *