Domowy chrzan

 

Dodatkiem do świątecznych potraw mięsnych, jajek i sosów, bez jakiego nikt z nas nie wyobraża sobie świąt jest chrzan. Jest on dostępny w formie gotowego produktu w słoiku albo jako nieprzetworzony korzeń, który sami możemy zetrzeć i skomponować własny jego smak poprzez dodanie odpowiednich przypraw, jogurtu lub śmietany. Domowy chrzan ma tę zaletę, że brak w nim szkodliwych dla zdrowia konserwantów, dlatego warto podjąć wysiłek samodzielnego jego wykonania.

Przepis na domowy chrzan jest bardzo prosty, niewymagający oraz tani. Przed przystąpieniem do pracy należy pamiętać o higienie stanowiska pracy i o tym, by zawsze dokładnie umyć korzeń chrzanu i oskrobać go z twardej skóry. Oczyszczony korzeń ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Warto pamiętać, że starty chrzan powinniśmy natychmiast skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, żeby nie ściemniał i zachował swój naturalny, biały kolor. Dobrym pomysłem na skrócenie czasu pracy jest użycie do rozdrobnienia korzenia chrzanu sokowirówki, gdzie po otrzymaniu soku należy natychmiast połączyć go z jego suchymi wiórami. Tak przygotowany chrzan łączymy z innymi dodatkami, czyli kwaśną śmietaną, ewentualnie z majonezem lub jogurtem naturalnym. Dla poprawienia smaku możemy użyć odrobiny cukru i soli.

Chrzan można także smażyć ze śmietaną na maśle, co nada mu ciekawego i oryginalnego smaku. Smażony chrzan robimy w małym rondlu z dodatkiem masłem przez około czterech minut, cały czas uważając, by się nie przypalił. Następnie wlewamy mieszankę słodkiej i kwaśnej śmietany, a potem doprawiamy cukrem, solą i sokiem z cytryny. Po odprowadzeniu do wrzenia należy chrzan odstawić z ognia i wystudzić. Dodatek podajemy na zimno, ale sprawdza się także jako baza ćwikły, sosów, czy dodatek do żurku, zupy chrzanowej, czy jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *