Drożdżowe faworki

Każdy, nawet początkujący amator sztuki kulinarnej pewnie zdążył zdać sobie sprawę, że przepis przepisowi nie jest równy. Jedynym ograniczeniem w ich przypadku może być własna wyobraźnia i umiejętność spojrzenia na oczekiwany efekt końcowy. Faworki są tego najlepszym przykładem. Chruściki z rumem, drożdżowe, z piwem, miodem, serem oraz wieloma innymi dodatkami najlepiej świadczą, że przepis, choć najbardziej banalny w swej prostocie, może przyjmować różnorodne warianty. Dziś pragniemy zaprezentować nowe spojrzenie na faworki – przepis bazować będzie na cieście drożdżowym.

 

Drożdżowe chruściki przyjęło się określać mianem trudniejszych. Jednak efekt końcowy doskonale rekompensuje powzięte starania. Najlepiej o tym fakcie przekonają się osoby, które w dzieciństwie często miały okazję skosztowania drożdżowych wypieków serwowanych przez mamy czy babcie. A zatem już dziś przenieśmy się do czasów beztroskiego dzieciństwa i wypróbujmy poniższy przepis. Satysfakcja gwarantowana!


Składniki:

  • 500 gram mąki
  • 4 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • odrobina soli
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 5 dag masła roślinnego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukier, mleko i drożdże łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę, żółtka i drożdże po wyrośnięciu. Całość dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy. Smażymy na głębokim tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *