Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną

Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną

Kapuśniak z młodej kapusty to świetny pomysł na szybki obiad dla wszystkich miłośników tradycyjnej, domowej kuchni, ale nie tylko.

Składniki, jakich będziemy potrzebować to:

  • 40 gramów młodej kapusty,
  • 30 gramów ziemniaków,
  • dwa litry bulionu,
  • 5 dekagramów marchwi,
  • 5 dekagramów selera,
  • 3 dekagramy pora,
  • dwa liście laurowe,
  • pół szklanki śmietany 12 procent,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • garść młodych pokrzyw,
  • majeranek,
  • sól, pieprz kolorowy,
  • sos sojowy,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Młodą kapustę szatkujemy, ziemniaki, marchew oraz seler kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy go. Następnie dodajemy ziemniaki, kapustę, marchew, seler, por, lubczyk oraz liście laurowe. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut. Liście pokrzyw kroimy i dodajemy do zupy na minutę przed końcem gotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę majeranku, sól oraz pieprz. Kapuśniak podajemy udekorowany natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *