Karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej

Karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej

Warto samemu przyrządzić mięso w domu, wiemy wtedy co jemy, wiemy jakiej jakości składniki zostały użyte i jemy dokładnie, tak jak lubimy. Proponuję przepis na karkówkę pieczoną w marynacie miodowo-musztardowej.

Będziemy potrzebować 1,5 kg mięsa bez kości. Do marynaty potrzebne nam będą trzy cebule, musztarda może być chrzanowa, rosyjska lub francuska, miód – około 5 łyżeczek, majeranek, sól, pieprz, cztery ząbki czosnku, oliwa.

Na początku myjemy mięso i wycieramy. Robimy w nim niewielkie nacięcia i umieszczamy plasterki czosnku. Do miski wlewamy oliwy, dodajemy 5 łyżek musztardy, 5 łyżeczek płynnego miodu, wyciskamy pozostały czosnek, wsypujemy majeranek i dokładnie mieszamy. Mięso posypujemy solą i pieprzem, a po chwili nacieramy marynatą. Następnie przekładamy do miski i wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie kroimy cebulę i obkładamy nim mięso, które przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zamykamy.  Mięso pieczemy około 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, żeby mięso się zarumieniło. Jeśli uznamy, że mięso jest za suche, możemy podlać je odrobiną ciepłej wody w trakcie pieczenia. Polecam, mniej więcej w połowie pieczenia obrócić mięso. Karkówka pieczona jest świetna jako danie na obiad. Może być również podawana na kanapki jako alternatywa dla „chemicznych” wędlin o nieznanym składzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *