Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku na stałe zagościł w polskiej tradycji i co roku w  naszym kraju pojawia się na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Pierwotnie jednak była to tradycyjna  potrawa postna polskich Żydów. Charakteryzuje się ona lekko słodkawym smakiem, którego nadaje obecność rodzynek oraz posiekanych płatków migdałowych.

Karp po żydowsku może być przyrządzany na wiele różnych sposobów (nie istnieje jeden dominujący w naszym kraju przepis). Co jednak istotne zawsze podawany jest na zimno, w galarecie, z dodatkiem rodzynek i posiekanych płatków migdałów. Różne wariacje na temat tej potrawy zakładają dodatek wielu innych składników. Wśród nich wymienić należy m. in.: suszone morele lub śliwki, daktyle oraz suszone śliwki. Suszone owoce mają za zadanie oddać do gotującego się wywaru swój słód i wzbogacić smak galaretki, a tym samym całej potrawy.

Karpia po żydowsku warto przyrządzać nie tylko w okresie bożonarodzeniowym, ale także przy wielu innych okazjach. Jedną z nich może być np. Nowy Rok. Podawać natomiast należy go wraz z chałką i chrzanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *