Klasyczny barszcz czerwony

Klasyczny barszcz czerwony

Wystukując na klawiaturze słowa barszcz czerwony przepis, zwykle rozglądamy się za tym najlepszym. Przepisów jest sporo, ale tak naprawdę tylko niektóre nadają się do wykorzystania. Jednym z takich jest poniższy.

Składniki:
(potrzebne do przygotowania 4 porcji to)

  • 2 kg ugotowanych buraków,
  • 2,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 cebula posiekana i podsmażona,
  • 1 listek laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.


Przygotowanie:

Przygotowanie barszczu jest proste. Do gotującego się wywaru należy włożyć pokrojone w plastry buraki i tak gotować je 10-15 minut. Na 5 minut przed odstawieniem z ognia dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, a także cebulę. Tak przygotowany barszcz trzeba odstawić na całą noc. Następnego dnia należy solidnie podgrzać barszcz, a po odstawieniu z ognia dodać ocet balsamiczny i przecedzić go. W tym momencie można już przyprawić go do smaku.

Jeżeli ma to być barszcz wigilijny, oczywiście należy podać go z uszkami. Te można zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie w formie zamrożonej. Barszcz według danego przepisu robi się szybko i łatwo. Jego smak jest jednak bardzo dobry, a w zasadzie niezbyt odróżnia się od barszczu, który przygotowuje się dużo dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *