Kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe to jedno z dań, które goszczą na polskich stołach od zawsze. To niezwykle proste w przygotowaniu i zarazem bardzo pożywne danie, śmiało może konkurować z potrawami z najwyżej półki. Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. W tym przypadku, w dodatkach.

Kluski leniwe same w sobie nie mają zbyt mocnego smaku i aromatu, jednak odpowiednio podane mogą zamienić się w niepowtarzalne danie. Najpopularniejszymi wersjami, od lat podawanymi na niedzielne obiady, są kluski z warzywami, mięsem, np. pieczonym kurczakiem, czy tez młodą kapustą i marchewką. W tej wersji najlepiej smakują kluski przygotowane na bazie ziemniaków, tj. ugotowane i ostudzone ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli. Formujemy ciasto, dzielimy na kawałki i gotujemy w gorącej wodzie przez kilka minut. Równie popularne są kluski leniwe przygotowane na bazie białego sera twarogowego. Przepis na nie jest dokładnie taki sam jak na kluski z ziemniakami, jednak propozycja podania może być już nieco inna. Dzięki zastosowaniu białego sera, otwierają się przed nami możliwości podania klusek na słodko, np. ze świeżymi truskawkami, surówką z młodej marchewki czy karmelowym sosem. Zwłaszcza te ostatnie cieszą się dużą popularnością wśród najmłodszych smakoszy.

Jak widać, kluski leniwe są idealną potrawą na każdą okazję, bez względu na to czy jest to niedzielny obiad czy też swobodne przyjęcie z okazji sobotniego spotkania ze znajomymi. W zależności od naszych upodobań, danie to może zmienić się w coś wyjątkowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *