Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana to doskonały dodatek do obiadu. Zapewne przypadnie do gustu młodym i starszym smakoszom. Warto zaprezentować jeden ze sprawdzonych przepisów.

Składniki:

  • 1 mała biała kapusta,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 cebule,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1-2 szklanki wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

  • Na maśle podsmażyć cebulę i boczek.
  • Poszatkowaną kapustę włożyć do patelni i zalać wodą – 1 lub 2 szklanki. Dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  • Po osiągnięciu danego celu dodać masło i stopniowo mąkę cały czas mieszając. Trzeba to robić w ten sposób, aby nie powstały grudki.
  • Gdy kapusta jest już gotowa, można śmiało jeść.

Niektórzy jedzą samą kapustę z chlebem, inni dodają ją do dań jako surówkę. Możliwości jest wiele, bo kapusta jest bardzo uniwersalna i pasuje do wielu przysmaków. Co najważniejsze, można ją łatwo i szybko przygotować. Jest świetną alternatywą dla kiszonej kapusty zasmażanej. Dobrze wygląda, ładnie pachnie, kusi przede wszystkim swym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *