Naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym

Naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym

Naleśniki to jedno z tak zwanych „dań z dzieciństwa”, które każdy jadł i każdy pamięta. Wśród wielu form przygotowania, wymienić można przepyszne naleśniki ze szpinakiem. Do ich przygotowania nie trzeba wielu składników, a wszystkie dostępne są przez cały rok.

 

Składniki:

 

Na naleśniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka, 100 ml wody
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,

Na farsz:

  •  300 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • serek topiony,
  • 20 ml mleka,
  • 30 g margaryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto na naleśniki, wystarczy do wysokiego naczynia wsypać mąkę pszenną, dolać mleko i wodę, a następnie za pomocą miksera wymieszać do momentu, kiedy znikną wszystkie grudki mąki. Dodać jajka, sól i szczyptę cukru waniliowego, a następnie raz jeszcze wszystko zmiksować. W razie niesatysfakcjonującej konsystencji, zawsze można dosypać nieco mąki lub dolać wody. Kiedy ciasto będzie gotowe, na niewielkiej ilości tłuszczu, oleju lub margaryny, usmażyć naleśniki i odłożyć je pod przykryciem.

W rondlu rozpuszczamy niewielką ilość margaryny, a następnie wrzucamy do niego szpinak. Jeśli jest to szpinak mrożony, mieszamy aż do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodajemy pokrojony lub starty czosnek, pieprz oraz sól. W drugim rondelku, w niewielkiej ilości mleka, rozpuszczamy serek topiony, następnie łączymy ze szpinakiem.

Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zawijamy w rulony. Naleśniki w tej formie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *