Piernik

Piernik

Ciasto piernik można przygotować na kilka różnych sposobów. Jednak najlepiej wzorować się na sprawdzonej recepturze, aby móc cieszyć się jego smakiem i aromatem.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 250 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kawy zbożowej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło z dodatkiem cukru. Następnie dodać miód, powidła, przyprawę, cynamon oraz kakao. Wszystkie składniki po wymieszaniu gotować jeszcze przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia na minimum minutę i po upływie danego czasu dodać sodę, kawę zbożową, mleko i jajka. Połączyć to wszystko poprzez energiczne wymieszanie. Wciąż mieszając dodawać stopniowo mąkę przesiewaną przez sitko. Po wymieszaniu wystarczy już tylko wylać masę do formy.

Piernik powinien się piec przez około 45 minut, może nawet 50, w temperaturze 175 stopni C. W razie chęci piernik można polać czekoladą lub na przykład przełożyć konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *