Przepis na domową zupę szczawiową

Przepis na domową zupę szczawiową

Jedną z polskich, smacznych zup jest zupa szczawiowa. Nie wszyscy ją lubią, bo zawiera szczaw, który potrafi ciągnąć się niczym trawa, ale mimo to zupa ta jest bardzo smaczna i zdrowa, dlatego gotuje się ją w wielu polskich domach nawet kilka razy w miesiącu. Ma doskonały smak i niebywały aromat. Jest źródłem wszystkiego, co najcenniejsze.

Składniki:

  • kości wieprzowe,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 300 g szczawiu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Kości zalać wodą, tak by je przede wszystkim zakryć. Kiedy są małe, można nalać trochę więcej wody.
  • Gotować, aż mięso będzie prawie miękkie. Zebrać szumowiny.
  • Zetrzeć na tarce marchew i pietruszkę. Szczaw drobno pokroić. Warzywa te dodać do garnka z mięsem.
  • Gotować aż do uzyskania pełnej miękkości warzyw.
  • Śmietanę wymieszać z mąką i wodą. Wlać do zupy i dokładnie wymieszać.
  • Pogotować około 5 minut na małym ogniu. Przyprawić wedle uznania, solą oraz pieprzem.

Zupę szczawiową można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *