Ryba po grecku

Ryba po grecku

Święta nie święto, ryba po grecku pasuje na obiad każdego dnia. Nie ma sensu czekać tylko na ten jeden dzień w roku, mając na myśli Wigilię. Rybę z marchewkowym farszem można podawać, kiedy tylko ma się na to ochotę.

Składniki:

 

  • 800 g filetów ryby,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 150 g pietruszki,
  • 100 g selera,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mały por,
  • 3 szklanki wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii i oregano,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i posolić. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Praktycznie na sam koniec, gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Nabrać pół szklanki wywaru z warzyw gotujących się w garnku i wymieszać z koncentratem. Cebulę i pora pokroić w półplasterki. Zeszklić na oleju, a do tego dodać ugotowane warzywa łącznie z wywarem. Do tego dać koncentrat i wszystko dokładnie wymieszać. Wówczas wciąż należy gotować. Na samym końcu można już doprawić przyprawami wedle uznania i smaku. W międzyczasie trzeba usmażyć rybę – obtoczyć w bułce i smażyć. Gotową rybę przełożyć lub przykryć farszem.

Ryba po grecku z jest gotowa do jedzenia, ale najlepiej przygotować ją wcześniej, nawet jeden dzień przed podaniem.
Warto również wiedzieć jak usmażyć rybę, aby się nie rozpadała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *