Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

 

Najbardziej wdzięcznym mięsem do pieczenia jest schab. Możemy je podawać w wielu wariantach. Serwujemy schab pieczony po cygańsku, pieczony z sosem jabłkowym lub pieczony w cieście. Jako dodatek do mięsa pieczonego doskonale sprawdzają się śliwki kalifornijskie i morele. Bardzo znanym przepisem jest schab ze śliwką.

Surowe mięso należy natrzeć solą i pieprzem, z dodatkiem posiekanych lub zmiażdżonych ząbków czosnku i odstawić do lodówki. Po 2 lub 3 godzinach schab należy naciąć wzdłuż i włożyć do jego wnętrza suszone śliwki (węgierki, śliwki kalifornijskie, bądź jeśli nie odpowiada nam ich smak możemy użyć do pieczenia moreli).  Mięso układamy w brytfannie i podlewamy trzema łyżkami gorącej wody, a następnie wstawiamy je do nagrzanego do 100 stopni  piekarnika. Schab zazwyczaj pieczemy przez godzinę (możemy go ewentualnie wydłużyć do 5 minut) w temperaturze 180 stopni. Mięso, by nie wysychało powinniśmy od czasu do czasu przewracać na druga stronę i podlewać je sokiem, który został uzyskany podczas pieczenia. W połowie pieczenia schab wyjmujemy, a następnie okładamy plastrami cebuli. Możemy ewentualnie posypać mięso lekko kminkiem, ale nie jest to warunek konieczny.

Gdy będzie gotowe należy je wyłożyć na półmisek. Schab ze śliwką podajemy na dwa sposoby – na zimno lub na gorąco, jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem. Schab można podawać także z sosami lub pieczonymi warzywami.

Walorów smakowych tego mięsa nie trzeba opisywać. Ta tradycyjna potrawa jest często serwowana na świątecznym stole. Kuszący jest jego piękny wygląd po przekrojeniu, kiedy w plastrze mięsa tkwi ciemna śliwka. Wart uwagi jest także smak. Śliwka nadaje potrawie wspaniałego aromatu i słodkiego smaku, który doskonale komponuje się z podanymi do dań obiadowych surówkami lub świeżą sałatą. Na zimno doskonale pasuje do pieczywa z dodatkiem chrzanu lub ćwikły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *