Tradycyjna domowa szarlotka

Nie ma jak to tradycyjna, domowa szarlotka posypana odrobiną cukru pudru <3 Idealnie pasuje do herbaty i kawy. Smakowicie wygląda i tym sposobem motywuje do zjedzenia kolejnego kawałka. Tak trudno się jej oprzeć. Jeden z przepisów na domową szarlotkę znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru waniliowego,
  • 3 całe jajka + 2 żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Do nadzienia są potrzebne:

  • 2 kg jabłek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka bułki tartej

    okrągła szarlotka po upieczeniu

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną w plastry margarynę, żółtka i całe jajka, a także cukier, cukier waniliowy i śmietanę.
  • Wszystko należy dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Odsączyć sok i wymieszać z bułką tartą.
  • Połowę ciasta rozwałkować, wykładając nim blachę. Na to nałożyć jabłka.
  • Przykryć je drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • Po rozwałkowaniu zarówno spodnią, jak i wierzchnią porcję ciasta warto przedziurkować widelcem.

Ciasto należy piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Gdy ciasto odrobinę przestygnie, posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *