Tradycyjny przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjny przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to jedno z tych dań, które bez wyjątku smakują każdemu. W lecie zajadamy się pierogami z sezonowymi owocami, zimą, a zwłaszcza w okolicach świąt Bożego Narodzenia, królują pierogi z kapustą i grzybami. Charakteryzują się pełnym smakiem, lekką kwaskowatością i zdecydowanie uzależniają.Istnieje wiele przepisów na tę potrawę. Oczywiście najlepszy będzie ten, który podpowie nam babcia, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jednakże zazwyczaj korzystać musimy z mniej sprawdzonych przepisów. Smak potrawy będzie się różnił, gdy nadzienie będzie się składało z kiszonej bądź słodkiej kapusty. Przepis na pierogi jest jednak niezmienny.

Najpierw przygotowujemy farsz, w tym przypadku z kiszonej kapusty. Płuczemy grzyby pod zimną wodą i zostawiamy je w niej na kilka godzin, aby namokły. Na następny dzień zagotowujemy je w wodzie z dodatkiem bulionu lub jarzyn i doprawiamy. Jeśli chodzi o kapustę, należy ją zagotować w osolonej wodzie. Grzyby i kapustę odsączamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa, ewentualnie siekamy na drobno. Następnie dodajemy cebulkę, którą przyrumieniliśmy na patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Aby przygotować tradycyjne ciasto należy obsypać stolnicę mąką i stworzyć kopczyk, w którym zrobimy wgłębienie. Tam wlejemy łyżkę oleju, dodamy przyprawy i zaczniemy wyrabiać ciasto, pomału dolewając do niego wody. Wyrabiamy ciasto i przykrywamy je ściereczką, żeby wyrosło. Następnie rozwałkowujemy je, wycinamy okręgi i dodajemy troszkę farszu. Tak ulepione pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i czekamy aż wypłyną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *