Udka pieczone

Udka pieczone

Kurczak jest obecnie najczęściej kupowanym mięsem w Polsce. Jest on doceniany za jego delikatny smak i łatwość przygotowania. Najbardziej popularne są piersi z kurczaka i udka. Możemy je zrobić na wiele sposobów. Najbardziej typowym dla kuchni polskiej jest przygotowanie udek pieczonych.

Mięso możemy piec w naczyniu żaroodpornym, na blasze, w brytfannie lub w rękawie do pieczenia. Jeśli decydujemy się na pieczenie pod przykryciem, możemy dodać do nich warzywa pokrojone w krążki lub pręciki. Najlepsza jest marchewka, seler i cebula. Przed pieczeniem nacieramy mięso solą, rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem i ziołami. W sklepach dostępne są specjalne zioła do kurczaka, ale równie dobrze możemy je sami skomponować dodając: zioła prowansalskie, szałwię i rozmaryn. Jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać także chili. Udka należy przed pieczeniem obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, a następnie ułożyć w naczyniu razem z warzywami. Jeśli decydujemy się zastosować do pieczenia rękaw możemy postępować w taki sam sposób. Jednakże w przypadku pieczenia w blasze, zawsze musimy pamiętać, by ją wysmarować wcześniej oliwą, a dopiero później ułożyć w niej mięso, a podczas pieczenia pamiętać, żeby od czasu do czasu przekręcać udka podlewając wodą.

Udka pieczone podajemy zawsze, jako danie gorące. Pasuje do niego wiele dodatków, jak frytki, ziemniaki w każdej postaci (gotowane, pieczone, w mundurkach), ryż oraz pieczywo. Danie można wykonać także w inny sposób, przy zastosowaniu marynaty, do której dodajemy wszystkie zioła, cebulę, czosnek, sól, pieprz oraz paprykę. Udka moczymy wówczas przez całą noc w zalewie, a następnie osuszamy je i smażymy na oleju. Po obsmażeniu, należy ułożyć mięso na blasze i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli lubisz pieczone mięsa, możesz też skusić się np. na udka pieczone z gęsi lub nawet całą gęś. Zerknij na wskazówki jak upiec gęś:
https://www.przepisy.pl/blog/jak-upiec-ges

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *