Wielkanocna szynka wieprzowa

Wielkanocna szynka wieprzowa

 

Szynka wieprzowa jest mięsem bardzo smacznym, ale musi być odpowiednio przygotowane do dalszej obróbki. Szczególnie odnosi się to do mięsa wędzonego i peklowanego.

Taką szynkę najlepiej jest pozostawić w zimnej wodzie na 12 godzin, od czasu do czasu wymieniając w niej wodę. Zabieg jest konieczny, by mięso nie było w daniu zbyt słone. Po wyjęciu z wody należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, a w dalszej kolejności zagotować. Do wywaru dajemy także kilka marchwi pokrojonych w plastry, posiekanego pora i selera, a także listek laurowy, starty czosnek oraz pokrojoną w plastry cebulę. Po 30 minutach gotowania, szynkę wieprzową należy wyjąć z wrzątku, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć warzywami oraz obficie oprószyć ziołami. Tak przygotowaną szynkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Robimy to zawsze pod przykryciem, żeby mięso nie straciło swojej soczystości i nie było zbyt suche.

Jeśli decydujemy się upiec szynkę używając do tego mięsa surowego, nie musimy go moczyć, ale wkładamy od razu do garnka i gotujemy w 2 litrach wody z solą, listkiem laurowym, ziarnami pieprzu oraz czosnkiem. Niektórzy zalecają pozostawić ugotowane mięso w wywarze z warzywami i przyprawami na całą noc, dzięki czemu nasiąknie ono odpowiednim aromatem i będzie bardziej soczyste. Tak przygotowaną szynkę pieczemy nieco krócej, bo 50 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso przed pieczeniem należy oprószyć przyprawami. Warto do czasu do czasu zaglądać do piekarnika i podlewać mięso sosem, który będzie się z niej wydobywać. W opinii większości szynka wieprzowa pieczona to najbardziej charakterystyczne dla świąt Wielkanocnych danie, dlatego w imię tradycji warto się podjąć tego wymagającego, ale jakże satysfakcjonującego zadania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *