Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Smaczna i aromatyczna zupa pieczarkowa to idealne danie na obiad. Co najważniejsze, można ją łatwo i w miarę szybko przygotować. Warto podzielić się jednym z wielu przepisów. Oto i on.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 60 dag pieczarek,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałeczek selera,
  • 2 łyżki masła,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • sól, pieprz,
  • koper.

Przygotowanie:

  • Umyte udka włożyć do garnka i zalać wodą – 1,5 l. Posolić, a następnie dodać jarzyny.
  • Dobrze jest marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę.
  • Cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.
  • Gdy składniki te już się podsmażą, włożyć je do garnka z pozostałymi warzywami.
  • Po chwili dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
  • Na koniec posypać posiekanym koprem.

Tak przygotowaną zupę pieczarkową można podawać z makaronem lub z chlebem. Można też jeść samą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Niektórzy zamiast śmietany kremówki dodają zwykłą śmietanę 18% -tak też może być.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *